Oefen je lijf

Ontwikkel je powerhouse
Wil je een sterk en soepel lichaam zonder het te zwaar te belasten? Dan is pilates iets voor jou. Na een aantal lessen kun je het zelf altijd en overal toepassen.

pilates, powerhouse, core

De grondlegger van pilates volgde geen strak regime, maar experimenteerde met verschillende benaderingen: yoga, gymnastiek, zelfverdediging, tai chi, ballet en circustraining. Pilates is intussen net zo populair als aerobics. Tal van Hollywoodsterren doen pilates om hun lichaam fit te houden.

Kern van je lichaam

In de loop der jaren zijn er veel verschillende soorten pilatestrainingen ontstaan. De oefeningen zijn echter altijd gebaseerd op dezelfde principes: concentratie, beheersing, nauwkeurigheid, innerlijke stabilisatie, ademhaling, coördinatie en soepele vloeiende bewegingen.

Elke pilatesoefening wordt uitgevoerd met een sterk ‘powerhouse’ of ‘core’. In gewoon Nederlands: de samenwerking van rug, buik en bekkenbodem. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans. De oefeningen beschermen je rug in het dagelijks leven en zorgen voor een goede houding.

Lichaamstherapie

Je kunt de geconcentreerde en gecontroleerde oefeningen uitvoeren op een mat of een apparaat met verstelbare weerstand. Bij een training op de mat gebruik je de eigen lichaamsweerstand. De resultaten zijn sterkere kernspieren, een betere houding, meer stabiliteit, toegenomen flexibiliteit en algehele fysieke fitheid.

Joseph Pilates noemde zijn methode ’the art of controllogy’. Hij geloofde immers sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam. Bij pilates heb je dus concentratie nodig. Er wordt bij een training dan ook geen muziek gebruikt, of hooguit een rustig achtergrondmuziekje.

Pilates wordt ook therapeutisch gebruikt. De therapie kan behulpzaam zijn bij revalidatie voor zieken en bij chronische aandoeningen. Het helpt ook bij het herstel van blessures en fysieke ongemakken. Wereldwijd gebruiken oefentherapeuten de pilatesmethode al als aanvulling op de reguliere behandeling.

Waardevolle training

Pilates heeft veel voordelen, zoals een beter lichaamsbewustzijn, balans, coördinatie, kracht en lenigheid. Om het uithoudingsvermogen te verbeteren, is pilates echter niet intensief genoeg. In combinatie met een duursport heb je echter een complete workout.

Pilates is een waardevolle training, omdat een sterk centrum en lenigheid essentieel zijn om je fit te voelen. Het gaat er niet zozeer om wat je doet, maar veel meer hoe je iets doet. Je kan de principes van pilates in elke training verwerken.

Starten met pilates

Pilates kan je altijd en overal doen. In principe heb je er niets bij nodig. Om het echte werk onder de knie te krijgen, heb je wel lessen nodig van een goede instructeur.

De eerste tien lessen moet je nog wennen. Na nog eens tien begin je het resultaat te zien en te voelen. Volg je dan nog eens tien lessen, dan kun je niet meer zonder.

 

sport-pilates3

Pitates: oefen je lijf!
Getagd op:                                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *