Fysiotherapeuten waarschuwen voor gevolgen opzeggen aanvullende verzekering

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) waarschuwt voor de gevolgen van het opzeggen van de aanvullende zorgverzekering. Volgens het AD sluit een record aantal mensen voor volgend jaar uitsluitend een basisverzekering af. De beroepsorganisatie benadrukt dat fysiotherapie en oefentherapie grotendeels niet door die basisverzekering wordt vergoed en waarschuwt voor de gevolgen.

Het KNGF vreest dat noodzakelijke behandelingen op basis van financiële overwegingen nog vaker worden uitgesteld of zelfs worden afgesteld. Dit jaar constateerde de organisatie al dat patiënten om financiële redenen wegblijven. Onderzoeken van de LHV, de NPCF en de ‘Initiatiefgroep manifest fysiotherapeuten’ onderstrepen dit beeld.

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie en oefentherapie zeer beperkt. Alleen cliënten met bepaalde chronische ziekte of met urineverlies komen in aanmerking voor vergoeding. Het merendeel is aangewezen op de aanvullende verzekering. Die wordt volgens een rondgang van het AD echter massaal opgezegd. Het drukken van maandelijkse lasten is volgens de krant de belangrijkste reden. Het opzeggen van de aanvullende verzekering vormt een drempel voor fysiotherapeutische en oefentherapeutische zorg.

Een zorgwekkende ontwikkeling, stelt KNGF-voorzitter Eke Zijlstra. “Het opzeggen is niet zonder risico. Wie bijvoorbeeld door een sportblessure of reuma is aangewezen op fysiotherapie/oefentherapie, moet dat dan zelf betalen. We zien nu al dat veel mensen dat niet kunnen en daardoor afzien van een behandeling. Dat zal als mensen hun aanvullende verzekering opzeggen alleen maar toenemen. Dat is niet in het belang van de cliënt, niet in het belang van de werkgever en dus niet in het belang van onze economie.” De cliënt levert in op zijn gezondheid en de overheid krijgt hogere kosten voor zijn rekening, omdat cliënten zullen uitwijken naar ziekenhuiszorg die wel in de basisverzekering zit.

De organisatie van fysiotherapeuten adviseert Nederlanders daarom goed te kijken naar het belang van aanvullende verzekeringen, voordat ze besluiten die verzekering op te zeggen. Ook ziet KNGF een taak weggelegd voor zorgverzekeraars om hun verzekerden te wijzen op het belang van een goede verzekering. Verzekerden hebben tot en met 31 december de tijd om een zorgverzekering op te zeggen en tot en met 31 januari om een zorgverzekering te kiezen of te wijzigen.

naamloos

Wees bewust van de gevolgen van het opzeggen van uw aanvullende verzekering…
Getagd op:                                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *